piątek, 27 marca 2015

Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe


Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata.








SKŁADNIKI:

Spód ciasta:

  • 150 g ciastek maślanych ciemnych
  • 6 łyżek masła
  • 16 g cukru waniliowego

Masa wiśniowa:


  • 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych;
  • 1 l soku wiśniowego;
  • 3 budynie wiśniowe;
  • 2 galaretki wiśniowe;

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.


WYKONANIE:

Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18)  Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę wiśniową

3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy.
Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta.

Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej.

Obficie posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy.








SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz