wtorek, 10 marca 2015

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne.  Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam.




SKŁADNIKI

Na biszkopt:


  • 8 żółtek
  • 100 g cukru
  • 4 białka
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa:

  • 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • fix do ubijania śmietany

Dodatkowo

  • 1 galaretka truskawkowa.
  • smażone jabłka
  • czarna i biała polewa do ciast

WYKONANIE

Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.

 Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i  odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.

Jedna galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć.  Tę galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.

Przygotowanie ciasta: 

Do miski przesiewamy  mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy.

Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką.

 Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.

 Upieczony biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,

 Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.

 Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę:

Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix. 

Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą, musimy uważać, by masa nie ścięła się nam całkowicie. Powinna być prawie gotowa, ale  tak ( można powiedzieć trzęsąca się) 

 Kroimy galaretkę w kostkę.
 
Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.

 Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę.

Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie  nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce. Przynajmniej 3-4 godziny.

Wierzch dekorujemy polewą. Cienkim strumieniem polewamy tak od niechcenia. 






  

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz