sobota, 28 marca 2015

Sernik z rodzynkami

Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare  przepisy. Zapraszam.





SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 9 jaj
  • 1 małe opakowanie rodzynek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 2 żółtka


 WYKONANIE: 

Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Cukier i  cukier waniliowy,margarynę  i żółtka ucieramy mikserem 10 minut.

Małymi partiami dodajemy ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucieramy.

 Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek  na sztywno również dodajemy do masy.

Delikatnie mieszamy.

 Dodajemy  rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką.

 Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy.

Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki.

Wylewamy na wierzch masę serową.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1,5 godziny.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz