wtorek, 31 marca 2015

Udka kurczaka duszone w miodzie i piwie

Kurczaka przyrządzamy na rożne sposoby. Czasami tradycyjny smak nudzi się, dlatego warto sięgnąć po coś innego, nowego. Danie, które prezentuję doskonale smakuje. Miód, musztarda  i piwo  to takie zadziwiające, ale pyszne zestawienie sosu do kurczaka. Polecam.






SKŁADNIKI:


  •  6  udek kurczaka
  • szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  •  2 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Udka myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka kurczaka z obu stron na brązowy kolor.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos.
Mieszamy ze sobą piwo, miód, musztardę, pieprz.



Tak wymieszane składniki wlewamy do patelni z udkami. Gdy całość się zagotuje się, zmniejszamy ogień.  Przyprawić solą i pieprzem i dusimy ok. 40 minut




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz