wtorek, 23 czerwca 2015

Karkówka duszona z młodą kapustą

Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam







SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • liść selera
  • 1 pęczek kopru
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • pół szklanki wody
  • sól , pieprz do smaku

WYKONANIE

Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny.

Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko z obu stron.
Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.

 Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem.



Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu




Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz