Pyszne ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Na krem
- 2 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g masła
- 300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta
- 1 szklanka adwokata
Składniki na kulki kokosowe
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 2 suche wafle
- 1/2 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
- Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów
- tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut.
Przygotowanie masy.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, ciągle mieszając.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem. Miksując dodajemy porcjami wystudzony budyń. Następnie dodajemy stopniowo adwokat. Dodajemy wiórki kokosowe i już mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowanie kulek kokosowych.
Wszystkie składniki zgniatamy (wafle kruszymy).Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3- 4 części. Każdą nasączamy spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą i przekładamy kremem kokosowym.
Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych.
Na górze ciasta, niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz