niedziela, 31 stycznia 2016

Rafaello z adwokatem na biszkopcie


Pyszne ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany.




SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Na krem

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta 
  • 1 szklanka adwokata
Składniki na kulki kokosowe

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 suche wafle
  • 1/2 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:
  •  Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów
  • tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu


WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy  cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut.

Przygotowanie masy.

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, ciągle mieszając.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy mikserem. Miksując dodajemy porcjami wystudzony budyń. Następnie dodajemy stopniowo adwokat. Dodajemy wiórki kokosowe i już mieszamy wszystko łyżką.

Przygotowanie kulek kokosowych.

Wszystkie składniki zgniatamy (wafle kruszymy).Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie formujemy kulki i obtaczamy je  w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3- 4 części. Każdą  nasączamy  spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą i przekładamy kremem kokosowym.

Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych.

Na górze ciasta,  niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia.

Czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz