Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre? Spróbujcie sami .
Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta
Czego potrzebujemy:
Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta
Czego potrzebujemy:
- 8 jaj
- 2 szklanki zmielonego maku
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa
- 500 ml. śmietany kremówki
- 10 dag powideł śliwkowych
Przygotowanie biszkoptu makowego
Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami.
Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę.
Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową.
SMACZNEGO
6 komentarzy:
Piękny przekładaniec! :)
Jaki piekny kolorowy :) Ewuniu :) M :)
jakie fajne ciasto i takie kolorowe, cieszy oko
www.magicznakuchnia.blox.pl
Dziękuję, naprawdę nie wymaga aż tak dożo wkładu
Dziękuję z komentarz
Mak i galaretki? Faktycznie, niecodzienne połączenie :)
Prześlij komentarz