Obiecałam ,że wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa, bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę.
Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska
Czego potrzebujemy:
Wykonanie:
Wykonanie.
Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska
Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości |
- ok 50 dag filetu z indyka
- ok. 50 karkówki
- sól peklowana ok 15 g
- pieprz łyżeczka
- przyprawa do indyka lub jak wolimy
- 2 łyżeczki żelatyny
- majeranek 1 łyżeczka
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda połączy się i będzie kleista masa.
Mięso układamy w woreczku i w szynkowarze, dobrze ugniatamy, tak by nie było pustych przestrzeni. Zamykamy , dociskając. Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja tym razem również dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już można smakować.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz