Zaczęłam doceniać, szynkowar , który od roku stał w szafce. Jednak inspiracja z waszych blogów sprawiła, że dzisiaj powstał domowy wyrób. Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam plan na następne wyroby.
Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs.
Czego potrzebujemy:
Moje wiejskie wyroby znajdziecie również tutaj:Kiełbasa wiejska, Kiełbasa biała oraz Domowa szyneczka z szynkowara
Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs.
Czego potrzebujemy:
- 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka)
- 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak)
- sól peklowana 15 gr
- można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku)
- pieprzu, tak ok pół łyżeczki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki wody
Wykonanie.
Do miski dodajemy mięso mielone do tego, pokrojony w dużą kostkę filet.
Tu jeszcze w całości
Tu jeszcze w całości
Filet z indyka |
Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pozostały czosnek dodajemy w całości, Wszystko musimy długo mieszać,aż powstanie kleista masa.
Moje wiejskie wyroby znajdziecie również tutaj:Kiełbasa wiejska, Kiełbasa biała oraz Domowa szyneczka z szynkowara
SMACZNEGO
3 komentarze:
Dzięki za bardzo fajny pezepis
dzięki za super przepis oraz fajny blog
Dzięki za miłe słowa
Prześlij komentarz