środa, 22 stycznia 2014

Metrowiec makowo-owocowy

Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś  nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre?  Spróbujcie sami .
Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta




Czego potrzebujemy:

  • 8 jaj
  • 2 szklanki zmielonego maku
  • 30 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa
  • 500 ml. śmietany kremówki
  • 10 dag powideł śliwkowych
Przygotowanie biszkoptu makowego

Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami.

Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą  mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę.

Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową.

SMACZNEGO









Prześlij komentarz