niedziela, 26 stycznia 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

W mojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów .
 Polecam warto wypróbować.

dania jarskie
Efekt po ugotowaniu

Czego potrzebujemy:

Link : ciasto na pierogi

Farsz: 

  • 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka)
  • 1/2 kg sera
  • ok szklanka cukru ( tu według smaku)
  • mięta suszona lub świeża
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy

  Wykonanie:

Kaszę uprażyć  z czterema  szklankami wody. Po ostudzeniu dodać  przekręcony przez maszynkę ser            ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.

Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz.

Falbanka wokół pieroga 



dania jarskie

Prześlij komentarz