sobota, 13 września 2014

Ciasto mandarynkowo- śmietankowe

Smaczne i wykwintne ciasto, które kiedyś publikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

125 g maki 
65 g cukru
65 g masła lub margaryny
1 jajko 
jeden proszek mały do pieczenia
Masa:

500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
200 g cukru
3 szklanki śmietany
ok. kilogram mandarynek
2 łyżki żelatyny

WYKONANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto, 

 Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko wcisnąć .




Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min.

Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w  niewielkiej ilości zimnej wody, jak napęcznieje dodać do masy mandarynkowej. Glazurę robimy jak ciasto będzie już upieczone, bo nam zastygnie.  Polać po upieczonym cieście. Ochłodzić.



SMACZNEGO



Prześlij komentarz