środa, 18 lutego 2015

Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym


Ryba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest. Dobra, zdrowa, bo gotowana  na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam.






SKŁADNIKI

(porcja dla 4-5 osób)

  • 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera. 
  • mały kawałek pietruszki
  • koperek do posypania
  • pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza 
  • przyprawa do ryb
  • pieprz sól
  • tymianek

WYKONANIE

Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem.

Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy ok 10-15 min.

Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki.

Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem.

Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz