Trochę się zastanawiam , dlaczego ciasto Fionia jest w kolorach różu , czerwieni? Przecież ona tak jak Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta.
Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku.
Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na Shreka.
SKŁADNIKI
1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych.
Masa budyniowa:
Masa śmietanowa:
Dodatkowo:
WYKONANIE
Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty.
Przygotowujemy masę budyniową. Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.
Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku.
Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na Shreka.
SKŁADNIKI
1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych.
Masa budyniowa:
- 900 ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze
- 3 budynie malinowe z cukrem
Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki malinowe
- 1 fix do ubijania śmietany
Dodatkowo:
- 2 opakowania malinowych Delicji
- 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta
WYKONANIE
Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty.
Przygotowujemy masę budyniową. Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.
Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz