niedziela, 8 marca 2015

Ciasto Fiona

Trochę się zastanawiam , dlaczego ciasto Fionia jest w kolorach różu , czerwieni? Przecież ona tak jak Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta.
 Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku.
Pozdrawiam wszystkich  czytających mojego  bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na Shreka.




SKŁADNIKI

 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych.

Masa budyniowa:

  •  900  ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze 
  • 3 budynie malinowe z cukrem

Masa śmietanowa:

  •  500 ml kremówki (30 lub 36%)
  •  1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 fix do ubijania śmietany


Dodatkowo:

  •  2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta


WYKONANIE

Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty.

Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły  wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.








Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!







SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz