Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
Na zielony budyń:
Masa śmietanowa:
Dodatkowo:
Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec wlewamy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodajemy obie mąki z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Warstwa zielona
Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.
Sok z garnka zagotowujemy, do wrzącego wlewamy naszą mieszankę, cały czas mieszamy. Gotujemy tak, jak budyń.
Zieloną, gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
Masa śmietanowa:
Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
Masa szybko stygnie, wiec nie można zrobić jej wcześniej.
Wykonanie ciasta:
Na masę zieloną lekko schłodzoną układamy delicje, obok siebie, czekoladą do góry. Na delicje wykładamy masę śmietanową. Pamiętamy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.
Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Galaretki powinny być również dobrze ścinające się. Ciasto trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na zielony budyń:
- 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru.
Masa śmietanowa:
- ½ l śmietany kremówki 30 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- 1 szklanka wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- 2 opakowania delicji
Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec wlewamy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodajemy obie mąki z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Warstwa zielona
Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów.
Sok z garnka zagotowujemy, do wrzącego wlewamy naszą mieszankę, cały czas mieszamy. Gotujemy tak, jak budyń.
Zieloną, gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
Masa śmietanowa:
Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
Masa szybko stygnie, wiec nie można zrobić jej wcześniej.
Wykonanie ciasta:
Na masę zieloną lekko schłodzoną układamy delicje, obok siebie, czekoladą do góry. Na delicje wykładamy masę śmietanową. Pamiętamy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.
Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Galaretki powinny być również dobrze ścinające się. Ciasto trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz