wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto Shrek

Zielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam.







SKŁADNIKI

Biszkopt:


  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na zielony budyń:

  • 1 duży, zielony sok  PYSIO ( może być inny zielony)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru.

Masa śmietanowa:

  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 opakowania delicji
WYKONANIE:

Ciasto:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec wlewamy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodajemy obie mąki z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
 Ciasto  wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 Wymiary blaszki  36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.

Warstwa zielona 

Do garnka wlewamy sok  zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim  budyniów.

Sok z garnka zagotowujemy, do wrzącego wlewamy naszą mieszankę, cały czas mieszamy. Gotujemy tak, jak budyń.
Zieloną, gorącą warstwę  wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.

Masa śmietanowa:

Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.

Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
 Masa szybko stygnie, wiec nie można zrobić jej wcześniej.

Wykonanie ciasta:

Na masę zieloną lekko schłodzoną układamy delicje, obok siebie, czekoladą do góry. Na delicje wykładamy masę śmietanową. Pamiętamy, by ciasto było już całkiem ostygnięte.

Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Galaretki powinny  być również dobrze ścinające się. Ciasto trzymamy w lodówce.

SMACZNEGO






 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: