wtorek, 3 marca 2015

Sernik czarno-biały

Taki sernik nie tylko wygląda ciekawie, ale przede wszystkim doskonale smakuje.To stary przepis i nieco przeze mnie zapomniany, Był czas kiedy piekłam go często. potem przyszły nowości i sernik  poszedł do lamusa. Jednak z sentymentem powraca do tego co dobre i Wam również polecam.





SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag. masła 
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg  sera białego może być z wiaderka lub zmielony
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy


WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta:

 Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.

 Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy w  folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa:

Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową.

Ciasto dzielimy  na 2 części.
 Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.
Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta.

 Sernik pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. i 15 min.





SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz