środa, 11 marca 2015

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze, bo inaczej będą za słone lub niedosolone. Podaję sprawdzony przepis peklowania. Wędliny są naprawdę pyszne. Przy wędzeniu, zapach drzewa jabłoni, leszczyny i dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek.





Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe.

SKŁADNIKI

Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro.

Mięso:

  • 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później)

Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę:


  • 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej
  • 300 g peklosoli
  • 20 ziaren pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 sztuk liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 g. cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE

Mięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną wodą.
Układamy w naczyniu.

Z 2,5 litra wody odlewamy pół litra, resztę studzimy.  W tej odlanej  ciepłej wodzie rozpuszczamy wszystkie składniki solanki. Dobrze mieszamy,żeby peklosól się rozpuściła.

Ostudzoną wlewamy do reszty wody mieszamy i zalewamy solanką mięso.
Przyciskamy,żeby mięso było w wodzie.
Odstawiam w zimne miejsce.
 Odstawiamy na 3 dni.

Raz na dobę wyjmujemy mięso ,zmieniamy położenie.

 Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna.

 Nie nastrzykujemy mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra.

Przed wędzeniem wyjmujemy mięso z wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku.

Mięso gotowe do wędzenia.

Jak przygotować boczek do wędzenia:

Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć boczek solą,
rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem, boczki opłukać ciepłą wodą. Gotowe.






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: