Niedzielne, śniadanko z jajecznicą, Dzisiaj jajecznica smażona na masełku i pomidorach bardzo lekkie i smaczne danie. Pomidory nadaję jajecznicy lekko winnego smaku. Polecam serdecznie.
SKŁADNIKI:
Na dwie osoby
- 4-6 jajek ( to zależy od naszych upodobań)
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- sól pieprz do smaku
WYKONANIE
Z pomidorów sparzamy skórkę, kroimy na drobne kawałki, jeśli są twarde środki odcinamy.
Na patelni roztapiamy masło dodajemy pomidory i smażymy do momentu ,aż powstanie jednolita masa.
Jajka rozbijamy w oddzielnym naczyniu z łyżką jogurtu naturalnego, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeśli będzie niewystarczająco można doprawić już na talerzu.
Wlewamy do masy pomidorowej i smażymy ciągłe mieszając. Konsystencję regulujemy sami, czy ma być bardzo rzadka , czy bardziej ścięta.
Podajemy zgodnie z upodobaniami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz