Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym.
Na sos:
WYKONANIE:
Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.
Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
dodajemy do mięsa.
Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min.
W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu.
Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane)
- 1 kalafior
- 3 jajka
- 2 łyżki kaszy mannej
- sol, pieprz do smaku
- opcjonalnie bułka tarta
Na sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pół pęczka koperku
- odrobina soli , pieprzu
- ząbek czosnku ( jeśli lubimy)
WYKONANIE:
Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.
Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
dodajemy do mięsa.
Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce.
W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu.
Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz