Ser i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
Masa jabłkowa
Wierzch ciasta:
WYKONANIE
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.
Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.
Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na jabłka.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.
Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- ok. 1 kg sera
- 6 jajek
- 15 dag masła lub margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 35-40 dag maku sparzonego i zmielonego
- 3 jajka
- 25 dag cukru pudru
- bakalie
- zapach migdałowy
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 15 dag cukru
- pół paczki cynamonu
Wierzch ciasta:
- 1/2 szklanki maku sypkiego
- ok szklanki wiórek kokosowych
WYKONANIE
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.
Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.
Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na jabłka.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.
Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz