Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy.
Ten rok nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam.
SKŁADNIKI
Na sos
WYKONANIE
Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy.
Wyrabiamy mięso dłonią,
Z masy mięsnej wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ).
Do większego garnka ( taki 2-3 l.) wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min.
Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu.
Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko ok 15-20 min.
Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Kiedy cebulka i grzyby się ładnie uduszą dodajemy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min.
Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi.
Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru.
Ten rok nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego
- 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 1 bułka sucha do namoczenia
- sól, pieprz do smaku, papryka słodka
- pół pęczka natki pietruszki
Do wywaru:
- 1.5 litra wody
- 2 marchewki
- 1/2 pieruszki
- 1/4 pora ( gruba część)
- 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
Na sos
- 25 dag świeżych kurek
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/4 kostki masła klarowanego
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy.
Wyrabiamy mięso dłonią,
Z masy mięsnej wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ).
Do większego garnka ( taki 2-3 l.) wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min.
Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu.
Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko ok 15-20 min.
Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Kiedy cebulka i grzyby się ładnie uduszą dodajemy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min.
Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi.
Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz