Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny. Dlatego doprawianie ketchupu pozostawiam smakom każdej gospodyni. W przepisie podaję tylko przypuszczalne proporcje soli , cukru papryczki chili itp.
Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg pomidorów ( miękkich)
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 4 jabłka (winne)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii ( można więcej)
- 1/2 pietruszki
- 3-4 łodygi liści selera naciowego
- 3 cebule
Przyprawy:
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- garść bazylii
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki soli
- 2 -3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili
- 3 łyżki winnego octu
WYKONANIE
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz