piątek, 9 października 2015

Nalewka imbirowa


Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą  lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją  organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie na nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach,  a cytryn  u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni  skorzystamy z jej dobrodziejstwa.



SKŁADNIKI:

  • 10 dag korzenia świeżego imbiru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 cytryny
  • 0,75 l wódki najlepiej 45 %

WYKONANIE.

Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem.

Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski.

Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki.



Do słoja wrzucamy wszystkie składniki , wlewamy miód i zalewamy alkoholem.



Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na ok. 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsamy słojem.


Po ośmiu tygodniach, nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Rozlewamy do butelek.

Inne nalewki na tym blogu:

Nalewka z pigwy









Nalewka z pigwy i dzikiej róży












Nalewka świąteczna









Nalewka wiśniowo- malinowa











SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz