sobota, 4 października 2014

Nalewki wiśniowa, malinowa.....

Nalewki już nabierają swojej mocy, dlatego warto je wypróbować. Polecam przepis na nalewki z rożnych owoców.








SKŁADNIKI


  • 1,5 kg owoców malin lub wiśni lub innych
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki

WYKONANIE

Podaję przepis , który możemy zastosować do każdego rodzaju owoców

Owoce wiśni wypestkować  ( zostawić kilka z pestką) , maliny oczywiście zostawiamy w swojej doskonałej postaci. Owoce zalać podanym alkoholem i zostawić na trzy tygodnie. Po tym okresie odlać alkohol, a owoc zasypać cukrem pozostawić jeszcze na tydzień, dwa . Puszczą jeszcze sok. Po tym okresie połączyć sok z alkoholem. Jeśli ktoś lubi słodką nalewkę to proponuję dać więcej cukru. Odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na trzy miesiące. A potem to już czas na degustację. Owoce wiśni doskonałe do ciasta.



Prześlij komentarz