poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kluseczki z bryndzą - haluszki

 Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach.




SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag. maki krupczatki
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo

  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • olej 
  • 20-30 dag. bryndzy

WYKONANIE

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce.

Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste.



W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie. 

Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.



Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

 

Wysmażonym boczkiem i cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy  bryndzą.



 SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz