sobota, 9 stycznia 2016

Makowiec z jabłkami

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.





SKŁADNIKI:

  • 35 dag maku ( suchy)
  • ok 2 szklanki cukru kryształ
  • 8 jajek
  • 25 dag masła
  • 80 dag jabłek
  • 8 łyżek kaszy mannej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek arakowy do ciast
  • bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały)
Na wierzch:
  • wiórki kokosowe
  • czekolada

WYKONANIE

Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.

Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.

Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.

 Pieczemy ok. 1 godz.

Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz