wtorek, 12 stycznia 2016

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.






SKŁADNIKI
  • 1,5 kg  filetów rybnych 
  • przyprawa do ryb
  • 1 jajko
  • bułka tarta 
  • mąka
  • olej do smażenia
Zalewa: 
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu
  • 4 małe liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • opakowanie papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  •  1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki łagodnego  ketchupu
Dodatkowo:
  • 5 dużych cebul
  • 7 średnich kiszonych ogórków
  • słoik papryki marynowanej
WYKONANIE

 Rybę  dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.

W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.












Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.

W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
  Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.

Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz