sobota, 2 stycznia 2016

Torcik kawowy z bitą śmietaną

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe  nie tylko do kawy.  Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki,  które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.





SKŁADNIKI:

Na biszkopt
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru.
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowo-kawowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej\
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego.

 Bita śmietana

  • 0,5 l kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • wiśnie z nalewki 
  • mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni

WYKONANIE

Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając. 

Na koniec dodajemy kawę połączoną z  przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. 

Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. 

Przepis na średnią blachę.

Masa budyniowa.

Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.

Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
dodajemy do masy budyniowej.
Dodać kilka łyżek likieru kawowego.

Ciasto kroimy  na połowę.

 Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową. 

Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.


Przygotowujemy bitą śmietanę.

 Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.

 Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 

Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.

 Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz