sobota, 16 stycznia 2016

Zapiekanka z ziemniakami i wiejską kiełbasą

Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam.





SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 40 dag wiejskiej kiełbasy
  • 2 cebule
  •  sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć.



Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki.

Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu.



Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.


W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę.









Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę.









Pieczemy  w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz