Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowane białej polewy
Krem:
- 1 kostka masła
- 3 serki Danio (3x150g)
- 250 g mleka w proszku
- 1 śmietan fix
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek)
- opakowanie okrągłych biszkoptów 180g
WYKONANIE:
Przygotowujemy biszkopt :
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku i stale ubijamy.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach (35x28cm)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem
Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki.
Przygotowanie masy:
Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu,
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy
Wykonanie ciasta:
Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty jeden obok drugiego, namaczając je w kawie,
Wykładamy resztę kremu i równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy polewą ciemną.
Polewę biała podgrzewamy w gorącej wodzie i polewamy po ciemnej tworząc nierówne zawijasy.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
1 komentarz:
Robiłam to ciasto juz kilka razy i chętnie do niego wracam. Przepis jest jasny i łatwy w wykonaniu, a ciasto smakuje obłędnie.
Prześlij komentarz