niedziela, 14 września 2014

Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy

Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w  pięknym kolorze. 


Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących.



 Potrzebujemy:

  • 1 kg. jabłek
  • 1/2 kg. malin
  • ok. 30 dag cukru
Wykonanie:
Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez  chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch  godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków.











SMACZNEGO

Prześlij komentarz