Dzisiaj na blogu przepyszny debiutancki sernik, młodej mężatki.Mogę tylko powiedzieć, że się zawstydziłam, bo nigdy nie wyszedł mi tak puszysty, delikatny i doskonały w smaku jak, co tu ukrywać, mojej synowej. Jednocześnie cieszę się, że mogę zaprezentować Wam ten przepis i piękne zdjęcia.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
Masa serowa:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.
Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.
Masa serowa:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.
Przepis na rosę:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie:
Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).
Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka\
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 2 szklanki mleka
- budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
Rosa z białek:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
WYKONANIE:
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.
Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.
Masa serowa:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.
Przepis na rosę:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie:
Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).
Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz