poniedziałek, 2 lutego 2015

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas.

Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć. 

Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej.

Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU

Na pewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek.










SKŁADNIKI
  • ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe,  jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 
  • 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej)
  • 30 dag boczku
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 cebula
  • liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju



WYKONANIE

Do wywaru mięsno - warzywnego  dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.

 Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.  

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku

Zupę gotujemy pod  przykryciem  na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek.

Kapuśniak można również podprawić zasmażką z mąki ,ale i bez tego jest doskonały.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz