poniedziałek, 23 lutego 2015

Karkówka duszona


Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje.





SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • tymianek
  • przyprawa do karkówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
WYKONANIE:

Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski.

Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu.

Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu.

Cebulę kroimy w kostkę smażymy  i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę.

Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie.  

Podajemy z  ziemniakami i surówką.







SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz