czwartek, 12 lutego 2015

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososiem według Okrasy

Pascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż   w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron  w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną  cukinię , która jest dodatkiem do dania.


SKŁADNIKI


  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g. makaronu farfalle
  • 400 g. śmietanki 30%
  • 80 g. kaparów
  • 30 g. świeżej ostrej papryczki
  • 150 g. pomidorów pelati
  • 1 czerwona papryka
  • sól świeżo mielona
  • pieprz biały mielony
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g. oliwy z oliwek extra virgin
Dodatkowo folia aluminiowa i papier do pieczenia.

WYKONANIE

Czerwoną paprykę obtoczoną w  niewielkiej ilości oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min.

Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością oliwy z oliwek.

Na oliwie smażymy cebulę pokrojona w kostkę. 

Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy jaw folię aluminiową. Folia sprawi ,że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki.

Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebuli na patelni.

Pomidory siekamy w drobną kostkę, przekładamy na patelnie w raz z sokiem. Mieszamy.



Paprykę odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietaną.



Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu.



Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.




Makaron przekładamy na patelnię  z sosem.





SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: