niedziela, 1 lutego 2015

Schab pod pierzynką


Schab trochę inaczej. Bez panierowania , duszenia itp. dzisiaj schab pod pieczarkowo - serową pierzynką. Danie bardzo smaczne. Robiłam dość dawno, dzisiaj odgrzebałam przepis, zrobiłam i  polecam









SKŁADNIKI


  • 5 kawałków rozbitego cienko schabu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • pół łyżeczki musztardy Sarepskiej
  • 20 dag żółtego sera typu Gouda
  • 1 cebula
  • 1/2 kg. pieczarek
  • sól, pieprz, papryka słodka 
  • 1 łyżka oleju
  • folia aluminiowa
WYKONANIE

Rozbite plastry schabu solimy lekko, pieprzymy , posypujemy papryką. Układamy na dużej płytkiej blaszce z piekarnika. Jak schab będzie mniejszy zmieści się więcej kawałków.


Na schab kładziemy musztardę i ketchup rozsmarowujemy.

 
























Pieczarki płuczemy, kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni smażymy cebulę dodajemy pieczarki i dalej smażymy ,ąż odparuje woda.

Na początku dobrze jest przykryć. szybciej zmiękną.

Na plastry schabu kładziemy pieczarki. Posypujemy startym na grubych oczkach serem.
























Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.Podajemy z ryżem ziemniakami i surówką





SMACZNEGO 
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz