środa, 11 marca 2015

Sos z boczników.


Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować  podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza.






SKŁADNIKI 

  • 350 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • odrobina  mielonej słodkiej papryki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki.
WYKONANIE
Boczniaki oczyszczamy  i kroimy w paski lub większą kostkę.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem i chwile obsmażamy.



 Dodajemy  grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.

 Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion.
Gotujemy ok  15 minut  na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min.

Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania






SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz