środa, 2 września 2015

Pulpety w sosie kurkowym

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy.
Ten rok  nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam.




SKŁADNIKI

  • 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego
  • 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 bułka sucha do namoczenia
  • sól, pieprz do smaku, papryka słodka
  • pół pęczka natki pietruszki
Do wywaru:
  • 1.5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1/2 pieruszki
  • 1/4 pora ( gruba część)
  • 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli

Na sos

  • 25 dag świeżych kurek
  •  1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 kostki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy.

Wyrabiamy mięso dłonią,


Z masy mięsnej  wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ).



Do większego garnka ( taki 2-3 l.)  wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min.

Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu.

Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko ok 15-20 min.

Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Kiedy cebulka i grzyby się ładnie uduszą dodajemy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min.

Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi.

Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru.



Prześlij komentarz