poniedziałek, 21 września 2015

Sernik z makiem i jabłkami

Ser i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam



SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag  cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • ok. 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:

  • 35-40  dag maku  sparzonego i zmielonego 
  • 3 jajka
  • 25  dag cukru pudru
  • bakalie
  • zapach migdałowy

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 15 dag cukru
  • pół paczki cynamonu

Wierzch ciasta:

  • 1/2 szklanki maku sypkiego
  • ok szklanki wiórek kokosowych

WYKONANIE

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie  podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.

Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.

Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na jabłka.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.

Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje)  sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz