Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale.
SKŁADNIKI:
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 7-10 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka miodu
- sól peklowania 1-2 torebki
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki majeranku
- woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l.
- ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab)
Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin.
Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia odkrywamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz