środa, 13 stycznia 2016

Szynka w doskonałej marynacie


Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale.




SKŁADNIKI:
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 7-10 ziaren ziela  angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól peklowania 1-2  torebki
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l.
  • ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab)
WYKONANIE 

Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin.

Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia odkrywamy.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz