To ciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu.
Czego potrzebujemy
Czego potrzebujemy
- 5 jaj
- 4,5 szklanki maki
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 2 kg. jabłek
Wykonanie
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną
2 komentarze:
ja robię podobne, nazywa się wiewiórka
www.magicznakuchnia.blox.pl
Ciekawe skąd te nazwy? ,Ale wazne , że smakuje
Prześlij komentarz