wtorek, 1 września 2015

Przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów

Ktoś napisał  mi na blogu, że bez przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic nie zastąpi nam  domowych wyrobów.
Dlatego dzisiaj kolejne wydanie przetworów,  tym razem przecier z kawałkami pomidorów.
Na przetwory nadają się pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu.



SKŁADNIKI

Podaję na małą porcję

  • 2 kg. pomidorów podłużnych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do słoików na wierzch po 1 łyżce
  • opcjonalnie lubczyk ( nie dużo)

WYKONANIE

Pomidory sparzamy wrzątkiem ok. 2 min. Zalewamy zimną woda i skórka powinna zejść bez problemu. Należy również wykroić twarde miejsca, które niestety pomidory posiadają.

Z podanej porcji odkładamy 4- 5 pomidorów, a resztę blendujemy. Nie przeszkadzają mi pestki  więc nie przecieram nic przez sito.

Zblendowane pomidory gotujemy na małym ogniu, mieszając. U mnie nie trwa to długo. Konsystencja taka jak sos i wystarczy. Dodaje sól, cukier- mieszam. Można sobie posmakować i dodać np,  więcej cukru lub mniej soli ( kwestia gustu).


 Do takiej konsystencji dodajemy pomidory , które zostawiliśmy w całości. Można przekroić na dwie lub trzy części. Wrzucamy do garnka i jeszcze gotujemy ok. 5 min.






 Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i zalewamy 1 łyżką oleju. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy nakryte ściereczką. 
Jeśli  mamy wątpliwości , czy bez pasteryzacji się nam utrzyma, to pasteryzujemy ok 10 min.








SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz