wtorek, 21 kwietnia 2015

Karpatka według Ewy Wachowicz

Składniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego  przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są  proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole.



SKŁADNIKI

Masa budyniowa

  • 1 budyń waniliowy
  • ½ l - mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 30 dag masła
  • 1 szklanka -cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 kieliszek spirytusu

Składniki na ciasto

  • szklanka wody
  • ½ kostki  margaryny
  •  szczypta cukru
  •  szczypta soli
  • szklanka mąki tortowej
  • 5  jajek

 WYKONANIE

 Ciasto.

Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą. Robimy to na małym ogniu,  dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką,  czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera.  Miksujemy dodając  po 1 jajku.

Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy  na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze  zmniejszamy temperaturę do ok. 100 st. C i suszymy przy uchylonych drzwiczkach.

Przygotowanie masy.

Odlewamy 1/3 szklanki mleka. Jajka i żółtko roztrzepujemy, dodajemy budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus.

Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry.
Posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz