Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam.
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 5 żółtek
Do smarowania:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe
- 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
Beza:
- 5 białek
- 20 dag cukru pudru
- 1 dag mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 400 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 4 dag cukru
- 2 żółtka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
WYKONANIE:
Ciasto:
Blaszka o wymiarach (25x33 cm) wyłożona ją papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje).
Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
w tym czasie przygotowujemy bezę.
Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier puder i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
beże wylewamy na ciasto i pieczemy jeszcze 10-15 min. Tak samo robimy z drugim ciastem.
Krem budyniowy:
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy..
Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy.
.
Przekładanie:
Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz