Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i aromat zamknąć w środku.
Do przygotowania steku potrzebujemy:
Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm.
Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy)
Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku.
Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty.
Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a w środku mamy czerwone mięsko
Podczas smażenia mięsa nie nakłuwamy i nie przewracamy drugi raz do podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią.
Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Do przygotowania steku potrzebujemy:
- kawałek wybranej sztuki mięsa
- dobrą oliwę, sól pieprz
- dobrą patelnię
- 1 łyżeczka masła
Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm.
Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku.
Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty.
Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a w środku mamy czerwone mięsko
Podczas smażenia mięsa nie nakłuwamy i nie przewracamy drugi raz do podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią.
Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz