Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu.
- mięso z królika ok. 1,5 kg
- 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 udka z kurczaka
- włoszczyzna na rosół
- 1 cebula
- ziele angielskie, liście laurowe
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek suszony
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka tartej bułki
WYKONANIE:
Mięso z królika i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz drobiową wątróbkę.
Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku.
Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości. Ugotowany boczek również studzimy.
Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.
Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi.
Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem.
Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz