niedziela, 19 kwietnia 2015

Pasztet z królika


Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak  mięso z królika chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.  







SKŁADNIKI:

  • mięso  z królika ok. 1,5 kg
  • 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 udka  z kurczaka
  • włoszczyzna na rosół
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, liście laurowe 
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek suszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka tartej bułki

WYKONANIE:

Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę.
Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku.

Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy.

Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.
 Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi.

Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę  czosnkiem.

Masą  wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem  ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.






SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: