Krewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU
W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami.
SKŁADNIKI:
Porcja dla dwóch osób.
WYKONANIE:
Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU.
Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.
Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty.
Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii.
Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę.
Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn.
Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami.
SKŁADNIKI:
Porcja dla dwóch osób.
- 15 krewetek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań)
- 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- bagietka,
WYKONANIE:
Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU.
Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.
Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty.
Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii.
Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę.
Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn.
Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz