Kruche ciasto trochę przypomina smak dzieciństwa. proste w wykonaniu. Żadnych wydziwień, tylko ciasto i powidła. Zapraszam
SKŁADNIKI
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto.
Do każdego dżemu dodajemy po łyżce bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każde rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką.
przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dkg masła,
- 3 żółtka, jedno jajko
- 1 szklanka cukru pudru plus
- 1 łyżeczka soli.
- 2 duże łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- słoik powideł śliwkowych
- słoik dżemu jabłkowego
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto.
Do każdego dżemu dodajemy po łyżce bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każde rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką.
przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz