Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. Wypróbujcie naprawdę warto.
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto czekoladowe:
Masa serowa:
WYKONANIE:
Kruche ciasto czekoladowe
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera.
W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min.
Spód piernikowy
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy.
Jaka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min.
Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.
Masa serowa
Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego.
Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto czekoladowe:
- 200 g maki pszennej
- 15 dag kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 gram cukru
- 150 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
Spód piernikowy:
- 180 g margaryny
- 140 g czekolady deserowej
- 100 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 40 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 125 g maki pszennej tortowej
- 10 g proszku do pieczenia
- 20 g maki ziemniaczanej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 15 g margaryny miękkiej
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 200 mil śmietanki UHT 30 %
- 4 jajka
WYKONANIE:
Kruche ciasto czekoladowe
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera.
W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min.
Spód piernikowy
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy.
Jaka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min.
Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.
Masa serowa
Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego.
Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz