czwartek, 3 września 2015

Przecier pomidorowy bez pestek

Piękny sezon na pomidory. Można spokojnie wybierać w rodzajach i kolorach, a przede wszystkim ceny pomidorów są dość niskie. Można więc pozwolić sobie na ich przerób.
U mnie na blogu kolejny przepis na przecier pomidorowy tym razem przecierany i bez pestek. Smakuje doskonale zarówno do picia jaki do zupy pomidorowej.
A TU znajdzie mój przepis na przecier z kawałkami pomidorów.




SKŁADNIKI:

  • 4 kg pomidorów
  • 2.5  łyżki cukru 
  • 1 plaska łyżka soli

WYKONANIE

Pomidory wybieramy mięsiste, ponieważ są najbardziej wydajne do tego typu przetworów.
Płuczemy i chwilę czekamy aż obeschną z wody.


Każdy kroimy na połowę i wrzucamy do dużego garnka.
 Podgrzewamy na lekkim ogniu, aż pomidory dokładnie zmiękną. Można wcześniej przykryć garnek, wtedy ten proces nastąpi szybciej.

Gorące wkładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.



Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna.

Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min.


Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz